Inicijativa Slobodnih Građana

Kasni spajanje novopazarskog Doma zdravlja i Opšte bolnice

Vlada Republike Srbije donela je u februaru mesecu ove godine Uredbu o planu mreže zdravstvenih ustanova u Srbiji.

PROŠLO VIŠE OD PET MESECI OD UREDBE VLADE SRBIJE O SPAJANJU NOVOPAZARSKOG DOMA ZDRAVLJA I OPŠTE BOLNICE

“Odlukom Vlade Srbije, Novi Pazar je ponovo dobio Zdravstveni centar. Nova-stara zdravstvena ustanova nastala je spajanjem Doma zdravlja i Opšte bolnice.

Do imenovanja organa upravljanja, Vlada Srbije će, u roku od 30 dana, imenovati privremene Upravni i Nadzorni odbor i v.d. direktora.“

Izvor vesti: https://www.danas.rs/drustvo/ponovo-osnovan-zdravstveni-centar-u-novom-pazaru/
Datum 17.02.2021

Zdravstvene ustanove u Novom Pazaru se i dalje ne oglašavaju po pitanju realizacije odluke Vlade Srbije.  Vlada Srbije je trebala da imenuje privremeni Upravni i nadzorni odbor i v.d. direktora Zdravstvenog centra u roku od 30 dana od Uredbe Vlade Srbije. Inicijativa slobodnih građana je došla do informacija da je spajanje Doma zdravlja i Opšte bolnice obavljeno zvanično pre nekoliko dana, ali potvrđene informacije i dalje nema. Javnost nije upoznata o realizaciji te odluke koja kasni već više od 5 meseci, tačnije 148 dana. Tim povodom poslali smo upite D.Z. Novi Pazar i O.B. Novi Pazar:

Uredbom Vlade Srbije o planu mreže zdravstvenih ustanova koja je objavljena u februaru 2021. godine Novi Pazar je ponovo dobio Zdravstveni centar. Nova zdravstvena ustanova koja je nastala spajanjem Doma zdravlja i Opšte bolnice trebala je da u roku od 30 dana dobije privremeni Upravni i Nadzorni odbor i v.d. direktora. Koji je status ove odluke Vlade Srbije? Da li su imenovani privremeni organi upravljanja? Kada se očekuje sprovođenje ove Uredbe Vlade Srbije?

Ukoliko nam ove ustanove dostave odgovor obavestićemo javnost o tome.

Inicijativa slobodnih građana sprovela je kratko istraživanje o potencijalnoj koristi građana Novog Pazara od realizacije te odluke.

Da li Novi Pazar ima resurse i kapacitete da sprovede tu odluku (da li imamo dovoljno stručnih medicinskih radnika i opreme)?

Ako dođe do spajanja Doma zdravlja i Opšte bolnice u zdravstveni centar u Novom Pazaru, toj zdravstvenoj gravitiraće preko 300 hiljada građana iz ovog grada i okolnih opština, ali i opština sa severa Kosova.

Ovu činjenicu su politički predstavnici koristili uz obećanja o formiranju kliničkog centra.

Inicijativa slobodnih građana smatra da građani Novog Pazara i šireg regiona imaju potrebu za unapređenjem kvaliteta zdravstvenih usluga i unapređenjem rada zdravstvenih ustanova. Iako postoje potrebe građana, smatramo da trenutno nemamo dovoljno resursa (ljudskih, tehničkih itd) za nastanak zdravstvenog, a kamoli kliničkog centra.

Tokom trajanja pandemije, zdravstvene ustanove, odnosno trenutni način organizacije ovih ustanova, pokazao je nesposobnost da se izbori sa većim prilivom pacijenata, te smatramo da bi opterećenje javnog zdravstva sa većim brojem pacijenata prouzrokovalo velike probleme za naše zdravstvene ustanove. Inicijativa slobodnih građana je stava da je potrebno što pre izvršiti depolitizaciju rada zdravstvenih ustanova i tek nakon toga početi sa unapređenjem njihov rada. Ovim redosledom bi stručni i profesionalni rukovodioci odlučivali o reorganizaciji i proširenju rada i delovanja zdravstvenih ustanova.

Planovi i dokumenti koji se tiču razvoja javnog zdravstva u Novom Pazaru u narednih 15 godina , a koji su u procesu javne rasprave već duže vreme, Novi Pazar spominju kao zdravstveni centar, ali za hitne slučajeve Tutina, Sjenice i Raške. U tim dokumentima Novi Pazar se ne spominje kao klinički centar. Naslovi u medijima u kojima lokalni i republički političari govore o kliničkom centru u Novom Pazaru su samo izjave neodgovornih političara i spinovi političkih partija, a nikako realno ostvarivi ciljevi.

Kako primiti pacijente iz Tutina, Sjenice i Raške ako su i pacijenti iz Novog Pazara upućivani u Kraljevo, Kragujevac ili Beograd ?

Poznato je da pacijenti iz Novog Pazara u slučaju malo ozbiljnije bolesti ili čak nepoverenja u lekare dobijaju upute za dalje lečenje u većim zdravstvenim ustanovama. Na osnovu uvida u pređašnje stanje, ubeđeni smo da će pacijenti iz opština Raška i Tutin biti i dalje upućivani u Kraljevo, a iz opštine Sjenica u Užice ili Prijepolje.

Inicijativa slobodnih građana smatra da ni republička ni lokalna vlast nemaju opravdanja za izmenu mreže zdravstvenih ustanova. Povećanjem priliva pacijenata dodatno se komplikuje stanje u našem javnom zdravstvu koje ne može ni ispravno da usluži trenutni priliv pacijenata.

Imajući u vidu da je trenutnim zakonskim rešenjima predviđena prevelika moć direktora zdravstvenih ustanova koji je trenutno politički imenovano lice, smatramo da bi se ta moć uvećala i dovela do većih problema nego onih koji sad postoje.

Inicijativa slobodnih građana poziva republičke vlasti da što pre depolitizuju javno zdravstvo i dozvole rast i razvoj zdravstvenih ustanova u skladu sa stručnim i profesionalnim kriterijumima.

Total
2
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Prethodni članak
Neformalni sastanak sa predstavnicima novopazarskih nevladinih organizacija

Neformalni sastanak sa predstavnicima novopazarskih nevladinih organizacija

Sledeći članak

State Department o utakmici u Novom Pazaru: Veličanje zločinaca neprihvatljivo

Povezani članci
Opširnije

Poziv građanima

Došli smo do određenih saznanja da je u Novom Pazaru za vreme Miloševićeve vladavine postojala ekipa lekara koja…