Sandžak nije Avganistan

Televizija koja ima nacionalnu frekvenciju je u jutarnjim satima propagirala govor mržnje prema građanima Sandžaka. Inicijativa slobodnih građana najoštrije osuđuje emitovanje ovakve emisije na televiziji sa nacionalnom frekvencijom.

U jutarnjim satima, Happy TV je emitovala program pod nazivom Dobro jutro Srbijo. U spomenutoj emisiji, voditelji i gosti te emisije su govorili o strahotama koje se dešavaju u Avganistanu. Voditeljka je u nastavku emisije uporedila stanje u Avganistanu sa stanjem u Novom Pazaru i Tutinu, što su gosti te emisije potvrdili i nastavili razgovor u tom smeru.

Anđela Lakićević upoređujući stanje Sandžaka i Avganistana je kazala: “U Novom Pazaru žene i muškarci ne mogu da idu zajedno na bazen. Žene imaju pravo da samo dva sata budu potpuno odvojene od muškaraca, odnosno, kad muškarci nisu tu. U Tutinu žene apsolutno ne mogu da idu na bazen“.

U nastavku je gost te emisije Filip Radoičić pominjao kako treba sa tim ženama da se radi u smislu edukacije. A gošća prof.dr Mina Zirović koja je, kako navodi, radila u Briselu kao politički savetnik iznela niz gnusnih laži u nastavku. Najstrašnije laži između ostalih su da su Novopazarke tražile pasoš da bi pobegle iz Novog Pazara zbog problema sa bazenom i da je Novopazarkama bilo lakše nego Avganistankama jer su znale da mogu da pobegnu u Novi Sad, Niš, Pirot i tako dalje.

Naša zajednica se susreće sa određenim izazovima u oblasti ostvarivanja prava žena i rodne ravnopravnosti, ali takvi izazovi se nalaze u fazi prevazilaženja i veliki broj žena u Novom Pazaru i Sandžaku se uključuje u javni život i postaje delom šire zajednice.

Ovakvi gnusni komentari kojima se Novi Pazar i Sandžak poistovećuju sa Avganistanom protive se bilo kakvim standardima profesionalnog novinarstva i naša organizacija ih odbacuje i identifikuje sa propagandom trenutnog naprednjačkog režima.

Nakon ovih gostiju, u istoj emisiji su bili Dragoslav Bokan i Miša Vacić koji su pričali o srpskom interesu iz njihovih uglova koji su poznati kao ultra desničarski.

Šta Happy TV poručuje građanima Sandžaka?

Inicijativa slobodnih građana poziva na hitnu reakciju sve institucije a naročito čestog gosta pomenute televizije i narodnog poslanika Muamera Zukorlića, narodnog poslanika i člana Odbora za evropske integracije Skupštine Srbije Enisa Imamovića, gradonačelnika Novog Pazara Nihata Biševca i predsednika opštine Tutina i Saliha Hota i ostale narodne poslanike iz ovog regiona.

Takođe, pozivamo NUNS da reaguju na laži koje imaju za cilj širenje islamofobije i ksenofobije.

Inicijativa slobodnih građana se obraća stanovnicima Srbije koji su imali prilike da gledaju i da čuju gnusne laži na račun Novog Pazara i Tutina, da ne veruju u ovakve laži te da dođu u Novi Pazar i Tutin i uvere se u suprotno.

Napominjemo da je tačno da jedan određeni termin na novopazarskom bazenu koriste samo žene, dok su svi ostali mešoviti, a u Tutinu ne postoji takav slučaj već bazen tokom celog dana koriste pripadnici oba pola. U Tutinu ne postoji gradski bazen koji je sagradila država Srbija. Nismo sigurni kome odgovara ovakvo predstavljanje Novog Pazara i Sandžaka, mesta koje ni po čemu nije slično ni Avganistanu, a nijednoj drugoj bliskoistočnoj zemlji.

Izvor: TV Happy
Total
8
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Prethodni članak

Kako do zaštitnika za prava pacijenata

Sledeći članak

POSETA PREDSTAVNIKA BEOGRADSKOG CENTRA ZA BEZBEDNOSNU POLITIKU

Povezani članci