POZIV NADLEŽNIMA DA SE PONAŠAJU RAZUMNO I SPREČE NADOLAZEĆU KATASTROFU

Inicijativa slobodnih građana poziva novopazarski Gradski štab za vanredne situacije i nadležne republičke zdravstvene organe da što pre donesu mere i preduzmu korake kojim bi se sprečilo dalje širenje virusa korona u Novom Pazaru i Sandžaku.

Podsećamo da je u periodu od 18. do 31. avgusta registrovano 198 novih slučajeva u Novom Pazaru, a da je tokom istog meseca, prema zvaničnim podacima, bilo više od 1000 slučajeva virusa.

Od početka ove godine, u novopazarskoj Opštoj bolnici, borbu sa virusom je izgubilo skoro 200 ljudi, a u poslednjih dve nedelje čak njih 18.

Novopazarski i tutinski đaci novu školsku godinu započinju po različitim modelima nastave što potvrđuje ozbiljnost trenutne situacije.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek i gradonačelnik Novog Pazar Nihat Biševac su prethodnih dana davali kontradiktorne izjave o stanju u Novom Pazaru i Tutinu što stvara dodatno nepoverenje građana u predstavnike vlasti i zvanične institucije.

Napominjemo da direktor Opšte bolnice i direktor Zavoda za javno zdravlje se uopšte ne oglašavaju povodom nastale situacije dodatno zbunjujući građane u našem regionu.

Podsećamo na obavezu transparentnog rada zdravstvenih ustanova odnosno javnog saopštavanja tačnih podataka o broju testiranih, obolelih, hospitalizovanih i preminulih kao i tačnih podataka o opremljenosti zdravstvenih ustanova. Građani i dalje ne veruju zvaničnim informacijama koje se dostavljaju putem medija.

Nadamo se da nije potrebno podsećati na prošlogodišnji kolaps zdravstvenog sistema tokom letnjih meseci te da dotični funkcioneri znaju do čega je dovelo njihovo neodgovorno ponašanje i kontradiktorne izjave.

Pozivamo gradonačelnika Biševca i državnog sekretara Đerleka da ostave po strani dnevnopolitička prepucavanja i da se posvete rešavanju novonastale krize u našem regionu.

Pozivamo Gradski štab za vanredne situacije da što pre održi sednicu na kojoj bi se razmotrila trenutna situacija u pogledu širenja koronavirusa i donele adekvatne mere.

Takođe, pozivamo Gradski štab za vanredne situacije da u svoj sastav uključi i predstavnike nevladinog sektora kako bi se osigurao transparentiji rad i delovanje ovog tela.

Inicijativa slobodnih građana poziva građane da se pridržavaju mera i preporuka namenjenih sprečavanju širenja zaraze i da budu oprezni i odgovorni u ostvarivanju kontakata.

Emir Bihorac
Projektni koordinator
Inicijativa slobodnih građana

Total
18
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Prethodni članak

POSETA PREDSTAVNIKA BEOGRADSKOG CENTRA ZA BEZBEDNOSNU POLITIKU

Sledeći članak

Srbija ima besplatno zdravstvo

Povezani članci