Srbija ima besplatno zdravstvo

Međutim, to je mrtvo slovo na papiru. Sve ozbiljnije od prehlade će vas koštati. Zato naš narod odvaja sa strane pare za ne daj Bože, za situacije ako se neko od članova uže porodice razboli. Po tome smo jedinstveni među zemljama koje imaju besplatan javni zdravstveni sistem.


Zašto je to tako?
Pa zato što država neće da se postara za to da zdravstvo bude stvarno besplatno. Narod uistinu ima neki vid zdravstvene zaštite, a “beloj mafiji” se ostavlja dovoljno prostora da može sasvim pristojno da zaradi. Privatno zdravstvo kod nas je nadmašilo javno. Svoje cvetanje ima da zahvali padu kvaliteta javnog zdravstva. Da je javno zdravstvo lako dostupno i kvalitetno privatno zdravstvo ne bi postojalo. Što bi neko plaćao nešto što može da dobije džabe.


Međutim, u svom ovom jadnom stanju postoji način kako da nekako ostvarimo svoja prava i da makar malo dohakamo “beloj mafiji”. Rešenje je obrazac P3. Kad god vam neko u državnoj zdravstvenoj ustanovi kaže da nečeg nema ili da ne može da se uradi pa vas upućuje da to nabavite ili odradite privatno vi pristanite. Ali samo pod uslovom da vam daju P3 obrazac. U p3 obrazac treba da stoji obrazloženje da bonice nije u mogućnosti da obavi intervenciju ili datum zakazanog pregleda, koji je dokaz za prekasnu intervenciju po vase zdravlje. Taj obrazac vam omogućava da kasnije refundirate troškove koje ste imali u privatnoj laboratoriji ili privatnog lekara.


Ukoliko vam ga ne daju a insistiraju da odete privatno javite nam se. Javite nam se i ako sa dobijenim obrascem P3 budete imali problema sa refundacijom troškova. Veoma je važno da popularizujemo slučaje kršenja prava pacijenata. Jer ako se ne usprotivimo bela mafija će nastaviti da nas gazi.


Osnivač Inicijative slobodnih građna,
Aladni Paučinac.

Total
21
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Prethodni članak

POZIV NADLEŽNIMA DA SE PONAŠAJU RAZUMNO I SPREČE NADOLAZEĆU KATASTROFU

Sledeći članak

ISG UZ UČITELJICU ADELU MELAJAC