ISG - press konferencija 17.09

Država i političke stranke najodgovorniji za kolaps zdravstva u Novom Pazaru

Ministarstvo zdravlja i Sandžačka demokratska partija snose najveći deo odgovornosti za prošlogodišnji kolaps zdravstvenog sistema u Novom Pazaru, stoji u zaključcima analize „Pazarski scenario“ koji je Inicijativa slobodnih građana predstavila danas na konferenciji za novinare.

Ostale političke stranke (SDA i SPP) i svi društveno-politički akteri su takođe odgovorni za situaciju, ali sa manjim stepenima odgovornosti.

U zaključcima analize se i navodi da su zdravstvene ustanove reagovale kasno i bile usmerene na sakrivanje stvarne situacije na terenu kao i da su krizu dočekale nespremno i neorganizovano.

„Politizacija rada je jedan od glavnih problema u funkcionisanju zdravstvenih ustanova.“ – rečeno je na konferenciji.

U delu sa preporukama se ističe potreba depolitizacije ali i istinitog i pravovremenog obaveštavanja javnosti o epidemijskoj situaciji. Od Ministarstva zdravlja je zatražena kontrola rada zdravstvenih ustanova putem inspekcijskih službi ali i razvoj zdravstvenih ustanova koji mora da prati broj i potrebe stanovnika koji koriste te ustanove.

Autori analize su istraživači Elmin Čuljković i Emir Bihorac odnosno projektni koordinatori u Inicijativi slobodnih građana koji su analizu izradili u protekla dva meseca.

Na konferenciji se obratio i Aladin Paučinac, osnivač ISG koji je govorio o prošlogodišnjim protestima na kojim je i doneta odluka o osnivanju Inicijative slobodnih građana.

Analiza kolapsa zdravstvenog sistema u Novom Pazaru tokom leta 2020. godine nosi naziv „Pazarski scenario“ i izrađena je u okviru projekta „Zajedno za aktivno građansko društvo“ kojeg sprovode Građanske inicijative iz Beograda i Helvetas u Srbiji, a koji podržava SDC (Švajcarska agencija za razvoj i saradnju).

Inicijativa slobodnih građana je osnovana u junu 2020. godine tokom protesta građana ispred novopazarske bolnice, a zvanično je registrovana u januaru ove godine. ISG trenutno sprovodi projekte u oblasti javnog zdravstva, prati rad zdravstvenih ustanova u Novom Pazaru i obaveštava javnost o problemima u tim ustanovama.

Analiza je dostupna na ovom linku:
Preuzmite PDF Pazarski scenario

Total
1
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Prethodni članak

OPŠTOJ BOLNICI NEDOSTAJE MEDICINSKOG OSOBLJA I VOLONTERA

Sledeći članak

Dom zdravlja u Tutinu otpušta radnike u jeku pandemije

Povezani članci