NOVI PAZAR: Iz budžetA grada za otplate kamata preko milion eura

Poštovani, Želimo da podelimo sa vama ključne informacije koje su povezane sa kreditima i kamatama koje grad Novi Pazar plaća. Nedavno smo podneli zahtev za dobijanje informacija od javnog značaja Gradskoj upravi Novog Pazara i dobili smo odgovor koji je izazvao duboku zabrinutost.

Tokom protekle decenije, primetan je značajan iznos sredstava koji se izdvaja iz gradskog budžeta Novog Pazara isključivo za otplatu kamata. Tačnije, iz budžeta grada je preusmereno 133.193.688,00 rsd, odnosno 1.135.496 eura, samo na pokrivanje kamatnih troškova. Ovo znači da je prosečno 113.550 eura godišnje potrošeno isključivo na kamate tokom poslednjih 10 godina, tačnije od 2013. do 2022.

Novi-Pazar-Kamate

U ovom trenutku, ukupan dug grada iznosi 527.474.235,00 rsd, što je ekvivalentno 4.496.796 eura.

Ovi uznemirujući podaci izazivaju zabrinutost za budućnost grada Novog Pazara. Uzimajući u obzir čak i obimnu prodaju gradskog zemljišta u Novom Pazaru, kontinuirano zaduživanje putem kreditiranja i uporno plaćanje visokih kamata iz godine u godinu, dodatno pojačava našu brigu u vezi sa tim kako će ovakva praksa uticati na nadolazeće generacije i ostaviti eventualne dugove i izazove našoj djeci.

Molimo Gradsku upravu da istraži alternative i pronađe nove pristupe kako bi smanjila ove troškove. Cilj je da se sredstva usmere na suštinske potrebe umesto na bespotrebno plaćanje kamata, te da grad ne bude dodatno opterećen zaduživanjem.

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Prethodni članak

Prodaja gradskog zemljišta u Novom Pazaru dostiže alarmantne razmere, budućnost grada ugrožena!

Povezani članci
Opširnije

USTANAK ZA OPSTANAK

Predstavnici Inicijative slobodnih građana učestvovali su na ekološkom protestu „Ustanak za opstanak“ koji je organizovan u Beogradu proteklog vikenda. Inicijativa slobodnih građana je dala podršku organizatorima protesta, a naročito Aleksandru Jovanoviću Ćuti, predsedniku ekološkog pokreta „Odbranimo reke Stare planine“. Svoju reputaciju Ćuta je ponajviše izgradio borbom protiv stavljanja reka u cevi, protiv izgradnje mini-hidroelektrana na Staroj planini. Sve je počelo 2017. godine, kada je vlast obnovila ideju o sprovođenju rečnih voda kroz cevi. Tada su pojedinci koji će kasnije osnovati pokret Odbranimo reke Stare planine na reci Temštici održali performans „Molitva za reku“, koji je privukao pažnju javnosti. Na skupu su učešće uzeli i predstavnici naše partnerske organizacije „Građanske inicijative“iz Beograda ali i predsednik stranke Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović. Zelenović je bivši gradonačelnik Šapca, a bio je jedini gradski čelnik u zemlji koji je porez na imovinu fizičkih lica vratio građanima na raspolaganje. Direktna demokratija, dakle, gotovo po antičkom uzoru. Jedini je čelnik grada koji je imao manjak administrativnog osoblja, ali, uprkos tome, gradski poverenici su išli  poljoprivrednicima na noge i završavali im poslove kao što su registracija gazdinstava ili overa zdravstvenih knjižica. Nebojša Zelenović je 2020. godine izgubio vlast u Šapcu nakon višegodišnjih pritisaka SNS-a i neviđene izborne krađe u tom gradu.…